Balassi-fát ültettünk

2004-ben emlékeztünk Balassi Bálint születésének 450., halálának 410. évfordulójára. Ebből az alkalomból a Palóc Társaság felhívást tett közzé, amelynek értelmében a Kárpát-medence, illetve a nagyvilág magyarsága ünnepélyes emlékfaültetéssel tehetné maradandóvá és emlékezetessé e jeles évfordulót.

Az ipolybalogi Ipolyi Arnold Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola pedagógusai és diákjai is csatlakoztak ehhez a felhíváshoz, és 2004. május 13-án az iskola parkjában nem egy, hanem három Balassi-emlékfát ültettünk.



A három vörösfenyőt - amelyek a Palóc Társaság ajándékai - rövid megemlékezés és szavalat után ültették el az egyes évfolyamok tanulói, miközben Balassi Bálint megzenésített verseit hallgathatták magnófelvételről.

Tudatában vagyunk annak, hogy nagy költőinkről nemcsak kerek évfordulóikon, hanem más alkalommal is illik megemlékezni, ám ez az évforduló jó alkalomként szolgálhat minden magyarnak és Balassit ismerő nem-magyarnak arra, hogy a magyar nyelvű reneszánsz szerelmi líra megteremtője előtt fejet hajtson.

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére