Gyermeknap

Az ipolybalogi alapiskola tanulói már nagyon várták a kétnapos gyermeknapot. A csütörtöki délután első programja a tantestület férfi tagjai és a fiúk közti foci ill. a tanárnők és a lányok közti röplabda volt. Végre eljött a lehetőség, hogy megverjük a tanárokat, ami a lányok részéről sikerült is. A fiúk mindent beleadtak a mérkőzésbe, de mégis ők maradtak alul. A gratulációk és fényképezkedés után mindenki kötelezően elhagyta az iskola területét.



Öt óra körül mindenki visszajött, lepakolta cuccait, majd belevetettük magunkat a krumpli ill. répapucolás rejtelmeibe. Persze a szórakozás sem maradhatott el, ugyanis az iskola tornatermében mindenki felszabadultan bulizhatott kedvenc zenéire. Mikor már egy kicsit elfáradtunk, kisétáltunk az udvarra megnézni, hogy hogyan készül a gulyás. Mivel a legtöbben már éhesek voltunk, igen csak megörültünk, mikor este kilenckor vacsorához hívtak. Miután jóllaktunk, elfoglaltuk helyünket, lezuhanyoztunk, és a nap legjobb pillanatainak kivetítése következett az elkészült fényképekről.

Gyermeknapi buli



Aztán közkívánatra filmvetítés következett, majd nyugovóra tértünk. Köszönetet mondunk Molnár Barnabás, Hlavács Ferenc és Molnár Gitka tanároknak, hogy vigyáztak ránk, és programot biztosítottak számunkra.

Csernus Nikolett, Vanda Réka

Nagyszüleink játékai

címmel írt ki pályázatot az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola a diákok számára. A cél olyan hagyományos, népi gyermekjátékok összegyűjtése volt, amelyeket ma már csak a nagyszülők ismernek, hisz ők azok, akik még ezeket valamikor gyermekkorukban játszották. A lelkes munka eredményeként 85 pályamunka érkezett a felhívásra. Ezekből kiderült, hogy bár a múlt század első felében nem voltak olyan játékok, ill. technikai eszközök, mint manapság, ennek ellenére a gyerkek akkor is nagyon jól el tudták szórakoztatni magukat és társaikat, sőt, mivel ezek általában közösségi játékok voltak, jobban megismerték egymást, közelebb kerültek egymáshoz. Az ismert és kevésbé ismert játékok sora bukkant fel a dolgozatokban, így pl. a pigézés, a méta, a bujócska, a csülközés, a gyűrűs játék, különféle körjátékok, a golyózás, langaméta stb. Eredménynek tekinthető nemcsak a különféle játékok megismerése és feljegyzése, hanem az is, hogy közben a diákok leültek beszélgetni idős nagyszüleikkel, hozzátartozóikkal, ismerőseikkel, s a mai rohanónak nevezett világban egy kis időt áldoztak egymásra.

Mivel rengeteg színvonalas, jól kidolgozott munka érkezett, amely alapos felkészültségre vall, több megosztott helyezés is született.

  • I. hely: Rimóci Dominik 9. osztály
  • II. hely: Balázs Zsuzsanna 7. osztály
  • II. hely: Csernus Nikolett 9. osztály
  • II. hely: Rimóci Felicián 7. osztály
  • III. hely: Abelovsky Tímea 7. osztály
  • III. hely: Nagy Krisztina 8. osztály
  • III. hely: Paulovics Klaudia 8. osztály

Rajtuk kívül dicséretet érdemel: Molnár Nicolette, 5., Tóth András, 5., Abelovský Gergely, 6., Barienčik János, 6., Koncz Anna, 6., Záhorsky Szimona, 6., Gyebnár Gábor, 7., Lőcse Sándor, 7., Paulovics Denisz, 7., Petényi Kinga, 7., Jóri Angelika, 8., Lőcse Teréz, 8., Petényi Ági, 8., Veszlík Fruzsina, 8., Zolcer Lúcia, 8. és Vanda Réka, 9.osztályos tanuló.

Németh Ágota

A pályázat kiértékelésére és a díjak átadására az idei gyermeknapon került sor. Ennek egyes pillanatait örökítették meg a következő felvételek:



A pénteki napon az idő szerencsére jó volt, mindenki alig várta a gyermeknap folytatását.
A nap a pályázat kiértékelése után egy zenés műsorral folytatódott, ahol inkább a kicsik voltak aktívabbak.

Zenés műsor



Aztán kaptunk egy kis szünetet, majd jöttek a versenyek. A versenyszámok ilyen sorrendben következtek egymás után: kockajárás, gólyalábazás, kukoricatusára madzagtekerés, katapult, birkózás és diótörés. A kockajárás az alsó tagozatosok versenyszáma volt, a gólyaláb pedig a felső tagozatosoknak. Mivel már nem volt elég idő, a birkózás és a diótörés egy időben volt megrendezve. Minden versenyszámra az osztályok pontokat kaptak, annak megfelelően, hogy hogyan teljesítettek. A győztes a 2. osztály lett, a második helyezést a hetedikesek szerezték meg, a harmadik helyen pedig a kilencedikesek végeztek.

Nagyon gyorsan elment ez a nap, mindenki nagyon jól érezte magát.

Molnár Dávid

Népi játékok - verseny


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére