2011.12.19.-22. - Magyar Kultúra Hete az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskolában


A karácsonyra való felkészülés, a várakozás ideje most sem csak december vége felé kezdődött az ipolybalogi iskolában, hanem advent első hetében, amikor az iskola folyosóján található adventi koszorún meggyújtottuk az első gyertyát, s a lelkiatya hétfő reggeli fohászában erről az időszakról beszélt a diákoknak. A reggeli összejövetelek adventi dalok éneklésével és közös imával zárultak, s arra voltak hivatottak, hogy lélekben is felkészüljünk a közelgő ünnepre. A későbbiekben lassanként karácsonyi díszbe öltözött az iskola, s az utolsó előtti tanítási héten felállítottuk az iskola karácsonyfáját is.



Az utolsó héten – már hagyományosan – a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat programjai várták tanulóinkat. 2011-ben újra megszerveztük az Ipolyi Arnold Emlékversenyt, hogy a diákok megismerjék iskolánk névadójának életét és munkásságát. Ebben az évben valóban sok csapat vett részt a versenyen, hisz az ipolybalogiak öt csapatán kívül testvériskolánkból, az erdőkertesi Neumann János Általános Iskolából is érkezett 4 csapat, hogy bizonyítsa felkészültségét és tudását. S ez olyannyira jól sikerült nekik, hogy az első helyezést az erdőkertesi iskola 6. osztályának csapata szerezte meg, őket az ipolybalogi 7. és 8. osztály csapatai követték. De a többieknek sem volt okuk a szégyenkezésre, ugyanis nagyon ügyesen és becsületesen helytálltak a megmérettetésen.



A Magyar Kultúra Hete elnevezésű program keretén belül az idei évben is sor került iskolánkon egy kis karácsonyváró kézműves-foglalkozásra, amit ezúttal is az ipolyszalkai tájház kézművesei vezettek és irányítottak. Elsőként a sógyurma került megformázására. Az iskola legkisebbjei a szebbnél szebb angyalkákat, karácsonyfákat és harangokat apró színes gyöngyökkel díszítették. Amíg a kis karácsonyfadíszek száradtak, az osztályterem másik felében karkötőt lehetett készíteni makramé csomózással. Egy következő teremben két további kézműves-foglalkozásra került sor: nemezelésre és sústyázásra. E két foglalkozás is a karácsonyi hangulatot próbálta előidézni. A nemezből most színes karácsonyfagömbök készültek, a sústyázásnál pedig több lehetőség közül is lehetett választani. A kisebbek egyszerűbb díszeket készítettek, a már ügyesebbek pedig angyalkákat varázsoltak a kukoricacsuhéból. A foglalkozás végeztével a gyerekek elégedetten és büszkén vitték haza a saját maguk készítette apró karácsonyi tárgyakat.



Iskolánk pedagógiai programjában jelentős szerepet kap a regionális nevelés, amelyet a felső tagozat osztályaiban iktattunk be a tanrendbe. A nyolcadik osztályban régiónk történelmével ismerkedhetnek meg a diákok, s ennek keretében került sor egy beszélgetésre Lőrincz Sarolta Arankával, akinek idén jelent meg a Hétköznapi hazaszeretet c. könyve. Ebben olyan emberek szólalnak meg, akik megjárták a világháborúk borzalmait, vagy azok a családtagok, akik itthon várták vissza a frontról szeretteiket; nyomon követhetjük a Magyarországra kitelepítettek és Csehországba deportált családok sorsát, és további, 20. századi történelmi eseményekről szerezhetünk tudomást egy-egy átlagember életútját végigkövetve. Aranka néni ezekről az eseményekről beszélt a gyerekeknek, akik érdeklődéssel hallgatták a történeteket.



A napközisek számára mesedélutánt szerveztünk, ahol a magyar népmesék közül néztünk meg néhányat, majd játékos vetélkedő során fel is dolgoztuk ezeket a meséket.



Az utolsó tanítási napon pedig sor került a karácsonyi műsorra, ahová meghívtuk a szülőket, nagyszülőket is. Itt minden osztály előadta programját, volt, aki énekkel, mások tánccal, jelenettel, verses összeállításokkal mutatkoztak be.



Az ünnepre való készülődés tehát idén sem csak a külsőségekről: otthonaink díszbe öltöztetéséről, a karácsonyi ajándékok megvásárlásáról vagy elkészítéséről szólt. Legalábbis mi, az iskola falain belül, megpróbáltuk a karácsonyra való ráhangolódást megtölteni egy kis játékkal, szórakozással, többlettanulással, ami persze tudással, ismeretekkel is jár, s így készülni az év legcsillogóbb s talán mindenki által legjobban várt ünnepére, a karácsonyra.

Zolcer Erika, Németh Ágota

Vissza az oldal tetejére