2013.03.27. - Médiasztár


A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola által meghirdetett Médiasztár c. vetélkedő levelezői fordulójából továbbjutva az idei év márciusában az országos döntőn vettünk részt Abelovsky Gyöngyi és én. Kísérő tanárunk az osztályfőnökünk, Németh Ágota volt.

Kora reggel indultunk. Osztálytársam, Gyöngyi édesapja és édesanyja fuvaroztak el bennünket a verseny helyszínére. Eléggé zord időt, havas utakat sikerült kifognunk, útközben egy árokba csúszott autót is láttunk. De szerencsésen megérkeztünk a rendezvény helyszínére, ahol kis csúszással bár, de elkezdődött a megnyitó. Az iskola igazgatója egy rövidebb beszéddel és tájékoztatással üdvözölt minden versenyzőt és kísérőt, valamint a zsűri egyes tagjait is bemutatta. A zsűri tagjai között újságírók, szerkesztők voltak, például a Vasárnap és az Új Szó főszerkesztője. Ezt követően átmentünk egy osztályterembe, ahol kezdetét vette a megmérettetés. Az első feladat nagyon nehéznek bizonyult egy SMS-verset kellett írnunk, alig 30 perc alatt, ami nem lehetett több mint 150 karakter. Mind én, mind a többi 8 versenytársam csak kidülledt szemekkel néztünk a feladatlapra, ráadásul fel is kellett olvasni. A második feladat már valamivel könnyebb volt, ott egy vezércikket kellett írnunk egy bankigazgatóról, aki le akart lépni a bank maradék pénzével, mielőtt az csődbe menne. Ezt követte egy 15 perces szünet. A harmadik és egyben utolsó feladat egy szülő „hegyi beszédének” megírása volt. Ezt élveztem a legjobban, rengeteget nevettem, s nemcsak én, hanem versenytársaim, sőt a zsűri tagjai is. Már csak a kiértékelés és az ebéd volt hátra. A csoportunk első helyezettje a kategória egyetlen fiú tagja lett. A második és harmadik helyezett is megérdemelte azt, amit elért, mert mindenki keményen dolgozott. Mi egy emléklapot, egy képeslapot és Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regényét kaptuk ajándékba.

Sajnos nem értünk el helyezést, nem jutottunk fel a dobogó egyik fokára sem, de legalább elmondhatom, hogy ott voltam és megpróbáltam. A lényeg az, hogy élveztem, és nagy valószínűséggel jövőre is részt szándékozok venni rajta. Ez volt így röviden a Médiasztár verseny.

Takács Veronika


2013. 3. 27-én, szerdán részt vettünk a Médiasztár verseny országos döntőjében. A Médiasztár azoknak szól, akik a jövőben újságírással szeretnének foglalkozni, vagy esetleg csak próbára tennék fogalmazáskészségüket. A döntőbe jutást 4 levelező forduló előzte meg. Kategóriánként a 10-10 legjobb jutott be. Iskolánkból Takács Veronika és én, Abelovský Gyöngyi jutottunk be. Reggeli hat órakor indultunk autóval. Németh Ágota tanító néni – aki a versenyre is felkészített, és mikor nem értettünk valamit, segített – elkísért minket. A versenyt a Gútai MTNY Szakközépiskola indította, és itt is volt megtartva a döntő. Szokol Dezső, az iskola alapítója és tulajdonosa nyitotta meg, igaz kicsit késve, mivel a rossz idő miatt sokan nem tudtak időben megérkezni. Az igazgató, még mielőtt elkezdődött volna a verseny, szerencsét kívánt. Ezután a különböző kategóriák versenyzői bementek a kijelölt tantermekbe, ahol a verseny zajlott. Mi ketten a II. kategóriába, azaz a 8.,9.-es tanulók közé taroztunk. Miután elfoglaltuk egyesével helyünket az osztályteremben, s miután bemutatkozott a zsűri, néhány ott tanuló lány kiosztotta az első feladatot. Bevallom, ennél a feladatnál néztem, mint borjú az újkapura. 20 perc kidolgozási időt kaptunk rá. Az idő letelte után mindenki kiment egyesével a zsűri és a versenyzők elé, és felolvasta azt, amit ez idő alatt elkészített. A zsűri mindenkinek lejegyezte a pontját. Ez után még két feladat következett. Az elsőhöz képest könnyűek voltak, a harmadik feladat felolvasásakor már mindenki feloldódott, önfeledten nevetett mindenki a humoros írásokon. Több feladatot nem kaptunk, ebéd következett. Ebéd alatt a zsűri összesítette a pontokat, felállították a sorrendet. Mikor már mindenki visszatért az ebédlőből, kihirdették a végeredményeket. A mi kategóriánkban az egyetlen fiú, Rancsó Máté lett az első.

Örülök, hogy bejutottam ebbe a versenybe, és volt esélyem megtapasztalni, hogy hogyan zajlik egy ilyen verseny. Ha lesz lehetőségem, akkor jövőre is benevezek.

Abelovsky Gyöngyi



Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére