2009.12.07.-11. - Magyar Kultúra Hete az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában

„Az a hely, ahol élsz: virágnak virága, világnak világa…”

Az ismerősen csengő sor akár mottója is lehetett volna az Ipolyi Arnold Alapiskolában zajló hagyományos rendezvénysorozatnak, a Magyar Kultúra Hetének. Hisz az iskola oktatási programja is azt a célt tűzte ki, hogy diákjaink minél jobban megismerjék szülőföldjüket, annak szokásait, hagyományait, értékeit, hogy felfedezzék gyökereiket, és biztosabban tájékozódjanak a világban. Ezért értékeket próbáltunk közvetíteni a tanulóknak az egyhetes program ideje alatt.

Elsőként a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás közvetítésével Molnár Mónika vezette be tanulóinkat a szalmatechnika rejtelmeibe, karácsonyi motívumok: csillagok és angyalkák kerültek ki az ügyes kezek alól. Másnap még mindig a kézművesség dominált, tucatnyi mikulásvirág készült el apró kásagyöngyből Tóth Krisztina tanító néni vezetésével. Ipolybalog és a Szent Korona kapcsolata régiónkban mindenki számára közismert. Molnár Margit tanító néni irányításával a tanulók elkészíthették a Szent Korona másolatait különféle technikák segítségével: akadt, aki papírból hajtogatta, mások rajzon örökítették meg, vagy gyurma és gyöngyök felhasználásával alakították ki. A csütörtöki napon fő szerepet kaptak a régi életmód elemei: Tápai Dóra segítségével a kalotaszegi népviselet darabjait, egyes elemeit és szimbolikáját ismerhettük meg, majd a helybeli Lőrincz Aranka néni – aki az ipolybalogi szokások „tudója” és szakavatott ismerője – az adventi hagyományokról beszélgetett a tanulókkal, valamint szép dalokat tanulhattunk meg tőle. A hét zárásaként a budapesti Batyu Színház szórakoztatta a diákokat, mégpedig. A titokzatos hóember című előadásukat láthattuk versekkel, dalokkal és mesével fűszerezve.

Elmondható, hogy a közel évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozat, amely pozitív visszhangra talált a tanulók körében, idén is sikeres volt, s reméljük, a jövőben is nagy érdeklődésre tart majd számot.


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére