2018.12.07. - Beszélgetés Csáky Károly helytörténésszel

A Magyar Kultúra Hete az Ipolyi Arnold Alapiskolában

Az ipolybalogi iskola hagyományos rendezvénysorozata a „hivatalos” program szerint csupán december 4-én, kedden kezdődött, ám a hétfői napon, advent első vasárnapját követően, gyertyagyújtással kezdtük a hetet és a karácsonyra való készülődést. Az adventi koszorún égő első gyertya, a lelkiatya gondolatai és a közös ima a lelki ráhangolódást segítették elő, míg a fokozatosan karácsonyi díszbe öltöző iskola külsőségeiben utalt a közeledő ünnepre.

December elején, a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében különböző programok várták iskolánk tanulóit. Ezeket azért is szervezzük meg rendszeresen, hogy iskolánk névadója, Ipolyi Arnold tudós püspök, műkincsgyűjtő, művészettörténész szellemisége és munkássága előtt tisztelegjünk, valamint az általa feltárt és fontosnak tartott értékeket közvetítsük a fiatal generációnak. A programsorozat első napján, az idei Mátyás-évhez kapcsolódva, elsőként a Kuttyomfitty Társulat előadása szórakoztatta a lelkes közönséget. Ők három, Mátyás királyról szóló mese feldolgozását hozták el közénk, amelyek előadásába a tanulókat is bevonták, ezzel okozva nagy örömet szereplőkké avanzsált diákjainknak. Másnap az alsó tagozatosok részére mesedélután volt a napköziben, ahol Lőrincz Aranka néni saját mesekönyvéből olvasott fel, játszott el megzenésített verseket harmonikáján, énekeltette meg a kisdiákokat, beszélgetett velük hagyományokról és szokásokról, majd az említett mesekönyv illusztrációinak színezésével fejeződött be a találkozó. Természetesen Mikulás-napon – a szülői szövetség ajándékaival – ellátogatott az iskolába a Mikulás is, hogy minden egyes diákot megajándékozzon. Pénteken pedig az idősebb tanulók vettek részt egy beszélgetésen Csáky Károly helytörténész néprajzkutatóval. Az iskola volt pedagógusa névadónk, Ipolyi Arnold életének és munkásságának kutatója és alapos ismerője, aki kimerítő előadást tartott a tudós püspökről az elmúlt években, ill. idegenvezetőként kísérte diákjainkat egy tanulmányi útra, amikor névadónk nyomában jártunk. Most ugyan nem ez volt fő témája, de természetesen most is szóltunk és megemlékeztünk az iskola névadójáról, Ipolyi Arnoldról. Az idei előadás, illetve beszélgetés két történelmi évforduló köré szövődött. Csáky Károly az 1918-as és 1938-as eseményekről tartott vetítéssel egybekötött előadást főként arra összpontosítva, hogy mindez mit jelentett a régió lakói számára, hogyan változtatta meg mindennapi életüket.

A programok tehát nemcsak a szórakozást, de az emlékezést, a tanulást, művelődést is szolgálták, melyekből merítve alaposabb ismereteket, árnyaltabb képet szerezhettünk például a régió történelméről, a régi világról, elődeink életéről. S reményeink szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok tudatosítsák, honnan származnak, hová tartoznak, s szilárd alapokkal, biztosabban, erős kötődéssel lépjenek ki az életbe.

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére