Akadálymentesítési nyilatkozat

Bevezető

A honlap készítésekor nem csupán az egészséges emberek ergonómiai igényeit próbáltuk figyelembe venni, hanem nagy súlyt fektettünk a sérült vagy fogyatékos emberek számára is elérhető tartalmak létrehozásának ügyére, és figyelembe vettük, hogy nem minden ember rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel.

Célunk a honlap akadálymentes kialakításával az, hogy mindenki, függetlenül az egészségügyi, értelmi vagy anyagi helyzetétől, képes legyen az oldalak tartalmát elolvasni.

Az alábbiakban felsoroljuk azon lépéseket, amelyeket annak érdekében teszünk, hogy honlapunk elérhető legyen bárki számára.

Hozzáférési billentyűk

A honlap egyik speciális közönsége lehet a vakok közössége, akik speciális képernyőolvasó programok segítségével férnek hozzá a tartalmakhoz. Az ő számukra kialakítottunk egy navigációs menüt az oldal forrásának első felében, ezzel is megkönnyítve a navigációt.

A legtöbb modern böngésző támogatja, hogy meghatározott billentyűk megnyomásával aktivizálni tudjon bizonyos hivatkozásokat a navigációs menüből.

Windows operációs rendszeren megnyomhatja az Alt + a megfelelő hozzáférési billentyűt; Macintosh operációs rendszeren a Ctrl + a hozzáférési billentyűt egyes hivatkozások aktiválásához.

Oldalainkon a következő hozzáférési billentyűk használhatóak:

  • Alt + C – Ugrás a tartalomhoz
  • Alt + N – Ugrás a főmenüre

Szabványok teljesítése

A honlap kialakításakor elsősorban a W3C előírásait vettük figyelembe, de az oldalak megfelelnek a Section 508 előírásoknak az európai uniós elvárásoknak és a legmagasabb szintű akadálymentesítési szabványoknak is. Mindegyik elérte a W3C/WAI WCAG „AA” szintjét. Ezt részben saját manuális és elismert automatikus tesztek is igazolják.

Oldalaink strukturált szemantikus jelölést használnak. Így például a H1 címkét használjuk a főcímekhez, a H2 címkét az alcímekhez és így tovább.

A honlap kialakításánál gondot fordítottunk a színek és formák megválasztására is, ügyelve arra, hogy epilepsziás látogatóinkat ne terheljük feleslegesen.

A navigáció kialakítása úgy lett megtervezve, hogy mozgásszervi problémákkal élő olvasóink is gond nélkül elérjenek minden tartalmat.

Oldalaink szabványos XHTML 1.1 lapleíró kódot használnak, ezt Ön is ellenőrizheti- külső tartalom.

Hivatkozások

A linkek szövegeit úgy igyekeztünk megfogalmazni, hogy azok a szövegkörnyezetüktől függetlenül is értelmesek legyenek. Nem használunk például kattintson ide! vagy Tovább... feliratú hivatkozásokat.

A linkek többsége saját címkével úgy nevezett alt="" (és title="") attribútummal rendelkezik, mely a link részletes leírását tartalmazza.

Nem használunk JavaScript által generált linkeket. Minden link minden böngészőben aktivizálható, még akkor is, ha a JavaScript ki van kapcsolva benne. Oldalainkon nincs olyan link, amely előzetes figyelmeztetés nélkül új ablakot nyitna.

Képek, ábrák

Oldalainkon minden funkcionális és koncepcionálisan fontos kép rendelkezik leíró alt="" (és title="") attribútummal. Üres alt="" attribútumot használunk a térkitöltő és kizárólag a design szerepét betöltő képek esetén.

Komplex ábrák esetén egy úgynevezett D hivatkozást biztosítunk az ábra bővebb magyarázó leírásához azoknak a látogatóinknak, akik nem képesek vagy nem akarják az ábrákat megnézni. Vizuális böngészőkben ezt a linket a CSS stíluslap segítségével kiemelve a kép jobb felső sarkába pozicionáltuk.

Vizuális megjelenés

Webhelyünk kizárólag szabványos CSS formázást használ. Bizonyos adatok táblázatos megjelentetésén túl másra nem használunk táblázatokat. A vizuális külalak teljes egészében CSS stíluslapokkal lett megadva. Oldalaink szabványos CSS stíluslapokat használnak, ezt Ön is ellenőrizheti- külső tartalom.

Csak relatív betűméreteket használunk, melyek kompatibilisek a vizuális böngészőkben beállítható szövegméret opcióval.

Oldalaink tartalma akkor is olvasható marad, ha az Ön böngészője vagy böngészőeszköze nem támogatja a CSS stíluslapokat.

Böngésző kompatibilitás

Webhelyünket úgy terveztük, hogy az lehetőleg minden operációs rendszeren megtalálható böngészőn működjön.

Hozzáférhetőségi probléma jelentése

Ha Ön bármilyen akadályba ütközik oldalaink használata során, kérjük Önt, hogy vegye fel a kapcsolatot az oldal készítőjével, aki mindent megtesz azért, hogy a hibát mihamarabb eltávolítsa.

Vissza az oldal tetejére