Nagy Sándor


• Az iskolát sok tehetséges tanuló látogatja, de versenyeid és az azokon elért eredményeid, sikereid szinte felülmúlhatatlannak tűnnek. Egy nem mindennapi sporttal, a lövészettel foglalkozol. Iskolatársaid többsége ebben a korban a futballozik vagy más labdajátékot űz. Elmondanád, mi esetleg ki az, ami a lövészet felé irányított, hogyan, mikor és miért kezdtél el ezzel a sportággal foglalkozni?

A lövészetet az Ipolybalogi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kezdtem. Az iskolában Molnár Barnabás tanító bácsi volt az, aki felfigyelt a tehetségemre a lövészkörön és a mai napig az iskolaügy által meghirdetett versenyekre ő készít fel engem és a versenyzőtársaimat is. A lövészettel 2007 januárjában kezdtem el foglalkozni. Részben azért is, mert nagyon érdekelt, és a fociban amúgy sem vagyok nagyon tehetséges. Úgy is lehet mondani, hogy ki akartam emelkedni a többiek közül. Az első versenyemen 2007. október 11-én vettem részt, ahol azonnal sikerült megszereznem az 1. helyet az én kategóriámban. Itt figyelt fel rám Pavel Tomaškin az Alsófehérkúti Lövészklub vezetője, aki jelenleg az iskolai versenyeken kívüli edzőm is. Úgymond ezen a versenyen kezdődött minden.

• Mennyire igényes ez a sport a gyakorlásra, milyen gyakran és hol vannak az edzések?

Ez a sport nagyon igényes az edzésekre. A heti egyszeri iskolai edzésen kívül még az Alsófehérkúti Lövészklubban is gyakorolok. De a pisztoly edzéseket itthon is meg tudom tartani, ha valamilyen probléma miatt nem tudok elmenni edzésre. Azért, mert a fegyverem a német gyártású légpisztoly - ANCHÜTZ-LP itthon van. Ezenkívül hetente egyszer szoktam még úgynevezett száraz edzéseket is tartani (ez golyó nélkül folyik, minden ugyanúgy történik, csak töltény nélkül).

• Nem megy az edzéseken töltött idő a tanulás rovására?

Sokan tették fel ezt a kérdést már nekem, de nagy figyelmet nem tulajdonítottam ennek a kérdésnek. Szerintem nem megy a tanulás rovására. Bár igaz, sokszor van úgy, szinte majdnem mindig, hogy a hétvégi verseny után a tanáraim nem tudnak róla hogy hétvégén versenyen voltam, de néhányat ez nem is érdekel!

• Mi az, amit ez a sport jelent a számodra, természetesen az elért eredményeken kívül?

Ez a sport a hobbim. Ebben kapcsolódom ki, bár igaz, nagyon sok idegességgel és fejtöréssel jár, ha az nem is látszik. Amellett, hogy nagy sikereket értem el, új barátokat, ismerősöket szereztem magamnak, ami egy nagyszerű dolog.

• Elmondanád, milyen eredményeket értél el eddig, melyekre vagy a legbüszkébb?

Többször is elértem járási bajnokságon az első helyet, ami itt, a járásban gyerekjáték volt. Ezt légpuskán kívül légpisztolyban is nyertem. Kerületi versenyeken is szerepeltem, itt is mindig jól teljesítettem, általában itt is az első helyet szereztem meg nem is egyszer. Sikerült kikerülnöm az országos bajnokságra, ahol elnyertem a szlovák bajnoki címet, az első helyet, ezt légpisztolyban. Rá egy évre újra kikerültem, és itt, a szlovák bajnokságban a második helyet szereztem meg légpuskában (Slávia 631). Egy kicsit a légpisztolyomról. Német gyártású légpisztoly, típusa ANCHÜTZ-LP, aminek az ára meghaladja az 1200 eurót. Ezeken a versenyeken kívül nyáron jártam más fegyverrel is lőni. Ilyen volt a kisöblű sportpisztoly, szlovák nyelvén malorážka. A másik fajtája tárral rendelkezik, amelybe 12 golyót lehet tölteni. És még ezen kívül jártunk az iskolából honvédelmi versenyekre is, de egyben a klubból is. Ezeken a versenyeken a lövészeten kívül dobunk gránátot is, billenő bábukra lövünk, iránytűvel kell tájékozódnunk. Ezeken a versenyeken is sikerrel jártam, szinte nem volt olyan verseny, hogy ne lettem volna dobogós. A szlovák bajnokságon kétszer is helyezett lettem. De a járási és a kerületi versenyeket sorban nyertem. Jelenleg 56 éremmel, 16 darab kupával és 70 diplommal vagy oklevéllel rendelkezem.

• Nagyon sok versenyre jársz, rengeteg helyen megfordulsz. Elmondanád, mely helyszínekhez kötnek a legszebb élmények?

Igen, nagyon sok helyen megfordultam már, nemcsak az országban, hanem külföldön is, mint pl. Németországban, Csehországban. Sok szép élményem van, persze itt, Szlovákiában egy helyen többször is megfordulok egy évben. Nagyon szép élmények kötnek Németországhoz, ahol nem is egyszer voltam, itt a vidámparkok, előkelő hotelek és a nyugodt környezet tetszett a legjobban. Persze Szlovákiában is vannak nagyon szép helyek, ide is kötnek szép élmények. A városnézést igyekeztünk soha nem kihagyni a fárasztó nap után, de persze néha nem sikerült. Nagyon tetszett Túrócszentmárton, Zsolna, Kassa főtere meg a városok érdekességei. Ez csak egy pár város, amit felsoroltam, ezen kívül még nagyon sok helyen voltam, úgymond egész Szlovákiát bejártam már. A csehországi utam során megtekintettük Brünn főterét, ahol épp egy ünnepség volt, zsúfolásig meg volt telve a főtér. Ezen kívül megnéztük a vasútállomást és még sok nevezetességet.

• Gyakran megfordulsz szlovák környezetben, szlovák csapattársaid is vannak az alsófehérkúti klubban, ahol szintén gyakorolsz. Voltak, vannak nyelvi problémáid, ill. hogyan fogadtak el szlovák társaid a versenyeken, felkészüléseken?

Igen, nagyon sűrűn megfordulok szlovák környezetben, szinte a versenyeken meg sem szólalok magyarul. Sokan feltették már ezt a kérdést, hogy boldogulok szlovák környezetben. Mikor elkezdtem járni, eleinte voltak nyelvi problémáim, néha nem egyeztek nézeteim az edzőmmel. De ahogy jártam a versenyekre, és hallgattam őket, szlovák környezetben voltam, s egyre jobban beszéltem és értettem szlovákul. Észrevettem magamon, hogy volt önbizalmam, és egy szlovák helyen, például egy vendéglőbe félelem nélkül bementem, mert tudtam, hogy tudok kommunikálni, és értem őket. Jelenleg már nyelvi problémáim nincsenek, és örülök, hogy elsajátíthattam ezt a nyelvet is. Persze vannak olyan szlovákok, akik azt nem tolerálják, ha tudják, hogy én magyar vagyok, ilyenekkel szóba se állok. De nagyon sok szlovák barátom van, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy én magyar vagyok, ugyanúgy viselkednek velem, mint a többi szlovák barátjukkal.

• Te az idei évben befejezed az alapiskolát. Hol szeretnél továbbtanulni, tudod-e már, hogy mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Igen nagy sajnálatomra befejezem az alapiskolát, pedig nagyon jól érzem magam az alapiskolában. Pontosan még nem tudom, hogy melyik iskolában akarok továbbtanulni, van több variáció.

• Szeretnél-e majd a jövőben is a lövészettel foglalkozni, ill. úgy választasz-e középiskolát, hogy majd ott is foglalkozhass ezzel a sporttal?

Igen, szeretnék, meg fogom próbálni úgy választani az iskolát, hogy ott is tudjak foglalkozni ezzel a sporttal, de ha ez nem fog sikerülni, akkor a klubban fogok maradni, és itt fogok tovább versenyezni.

• Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésekre, további eredményes versenyzést, jó tanulmányi eredményeket és sikereket kívánok.

Edzés a lőtéren, edzőtábor a Magas - Tátrában, nemzetközi verseny Nyitrán és az otthoni sikerfalam.


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére