Zolcer Gábor


Zolcer Gábor az Ipolyi Arnold Alapiskola 9. osztályos tanulója. Nemcsak tanulmányi előmenetelével, hanem az iskolán kívüli tevékenységével is ott van a legjobbak között. Érdeklődési köre sokoldalú, hisz a legnagyobb sikereit egy technikai sportágban, a lövészetben érte el, de minden évben részt vesz különféle szavaló- és prózamondó versenyeken is, ahol szintén jó eredményeket tudhat magáénak. Nagyon szépen énekel(t), az iskolai rendezvényeket pedig gyakran ő moderálja. Az alábbiakban megpróbáljuk bemutatni őt mint osztálya és az iskola egyik sikeres diákját.

• Az előadó-művészet (szavalás, prózamondás, szereplés) már alsó tagozatos korod óta jelen van életedben. Honnan ez a vonzalmad az irodalom, esetleg a szereplés iránt, ill. ki volt az, aki efelé irányított, terelgetett?

Mindig is nagyon szerettem szavalni és szerepelni is, mert úgy gondolom, hogy van hozzá érzékem , ezt a vonzalmat anyukámtól örökölhettem, aki nagyon sokat segített nekem a felkészülésben is.

• Gondot okoz számodra megtalálni, kiválasztani a megfelelő szöveget, amely testhezálló, és ezáltal hitelesen tudod előadni? Hogyan választasz verset, prózát?

Nem okoz nagy gondot a szöveg kiválasztása, mindig arra törekszem, hogy a prózám humoros legyen, és felkeltse a hallgatók érdeklődését.

• Könnyen tanulod a szövegeket, vagy sokat kell foglalkozni a memorizálással?

A memóriám kiváló, nem sokat bajlódok a szöveg megtanulásával.

• Mi a kedvenc témád, azaz milyen típusú szövegeket szeretsz a legjobban előadni?

A kedvenceim a humoros mesék, de ha versről van szó, akkor a hazafias verseket szeretem.

• Hogy érzed, ill. a visszajelzések, értékelések, zsűrik véleménye alapján, mi az erősséged, miért vagy sikeres ebben a műfajban?

A visszajelzések elég jók, de még mindig van mit fejlődnöm, a sikereimet pedig az országos szerepléseim bizonyitják. Azt gondolom, hogy azért vagyok sikeres, mert próbálok azonosulni a megadott versel, mesével, és igyekszem nagyon hitelesen előadni azt.

• Váltsunk témát: mikor és hogyan kezdődött a „karriered” a lövészetben?

A „karrierem” az iskolai lövészkörbe való beiratkozásával kezdődött. Jónak bizonyultam az edzéseken, ezért versenyekre kezdtem járni. Egy országos szintű versenyen felfigyeltek rám, és az eredményeim alapján elvittek egy németországi lövészettel kapcsolatos kirándulásra, majd leszerződtem egy lövészklubhoz.

• Mi az, ami megfogott ebben a sportágban, és milyen típusú embert kíván ez a sport?

Ez a sport számomra a nyugodtságot és olykor az izgalmat is jelenti, és ez az érdekesség benne, amely megfogott engem. Ez a sport nyugodt, kitartó és türelmes embert kíván.

• Milyen fegyverrel lősz, milyen versenyekre jársz, mik voltak az eddigi legnagyobb sikereid?

Kétfajta fegyverrel lövök: Slaviával és diopteres légpuskával. Most már számos versenyre járok szerte az országban, sőt voltam már Magyarországon, Ausztriában és Németországban is, ahonnan kitűnő eredményekkel tértem haza. Eddigi legnagyobb sikerem egy országos 6. hely.

• Melyek azok az élmények, amelyeket a lövészet révén szereztél? Hová jutottál el csupán azért, mert jó lövész vagy, s enélkül valószínűleg nem juthattál volna el.

Lövészet révén sok új barátot szereztem, és minden egyes versenyen sok tapasztalattal gazdagodom. Szlovákiában nagyon sok versenyen bizonyítottam, de voltak sikereim az országhatáron túl is. Ha nem ismertem volna meg ezt a sportot, ezekre a helyekre nem is jutottam volna el.

• Szeretnél ezzel a sporttal a továbbiakban is foglalkozni?

Mindenféleképpen szeretnék foglalkozni ezzel a sporttal a jövőben is. Remélem, minél jobb eredményeket tudok a jövőben elérni.

• Az előző kérdés célzatos volt, ugyanis végzős diákként el kell döntened, hol folytatod tovább tanulmányaidat. Mi az, amit figyelembe veszel a döntésednél?

Mindenféleképpen figyelembe kell vennem azt, hogy olyan iskolát válasszak, ami mellett tudom folytatni a lövészetet.

• Köszönöm a válaszokat, és kívánok neked a továbbiakban is sok sikert, jó eredményeket, sikeres pályaválasztást, és hogy aktivitásod, sokoldalú érdeklődésed a továbbiakban is megmaradjon, kitartson!

-ná-


Vissza az oldal tetejére