Ipolyi Arnold Emléknap

Az ipolybalogi alapiskola névadója, Ipolyi Arnold tisztéletére évente Ipolyi-emléknapot rendez, melynek célja Ipolyi hagyatékénak megismerése, ápolása és a neves elődre való emlékezés. Idén ezt azt ünnepséget még ünnepélyesebbé és emelkedettebbé tette az iskola zászlójának felszentelése. Az ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel községünk, valamint a környező falvak polgármesterei, iskolaigazgatói, az iskola szülői szövetségének képviselői, és tiszteletét tette az egyéb kötelességei miatt távolmaradó díszvendég, Csáky Pál helyett irodavezetője, Peczár Károly is. A nap a diákok számára különféle foglalkozásokkal kezdődött: a tanulók és pedagógusaik által összegyűjtött és összeállított néprajzi kiállítást nézhettek meg, egy hagyományos régi mesterség, a kötélverés tudományába avatta őket be a szalkai tájházból Joákim bácsi, a helyi Lőrincz Aranka néni az itteni népviseletből és a helyi hagyományokból adott ízelítőt, valamint nagy sikert arattak a régi játékok is.

Ezt a szklabonyai Mikszáth-emlékház gondnoka, Bőhm András hozta el, és mutatta be a diákoknak. A gyerekek önfeledten játszottak a különféle - talán még nagyszüleik által - játszott játékokkal, kipróbálták a gólyalábakat, a diótörő játékot, amely a diótörés egy nem hagyományos módját mutatta be, a mai tekejáték elődjét, és további ügyességi játékokat is.

Az igazgatónő megnyitója után György Ferenc, ipolybalogi lelkiatya felavatta, majd megszentelte az iskola zászlóját.

Ezt követte Balogh Gábor polgármester ünnepi beszéde, majd Peczár Károly üdvözlő beszéde.

A program további részében az alapiskola tanulóinak kultúrműsora következett. Az összeállításban is tükröződött az iskola szellemisége, vagyis, hogy a népi hagyományokat, népművészetet, értékeket mindig szem előtt tartjuk. Helyet kapott a kultúrműsorban a népdal, a népmese, a népi hangszerek közül a citera, a furulya, valamint egy jól ismert Mátyás királyról szóló népmonda színpadi feldolgozása.

A gyerekek nagy örömére ismét ellátogatott iskolánkba Zsapka Attila, aki különféle dalokkal, megzenésített versekkel szórakoztatta őket. Az egyes, jól ismert számok közben a helyszínként szolgáló nagyfolyosó szinte zengett a gyerekek énekétől.

Ezen az ünnepi délelőttön valamennyi diák, tanár és vendég megtapasztalhatta, hogy Ipolyi egyik jól ismert mondata, miszerint azon nemzet, amely emlékeit veszni hagyja, azzal a saját síremlékét készíti meghallgattatott és nem talált süket fülekre, hiszen itt, az iskolában mindenki fontosnak tartja elődeink életének megismerését, felelevenítését, ápolását és továbbadását.


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére