2010.04.19 - 2010.04.23 - A Föld hete

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Április 22. a Föld napja. A címben feltett kérdés ennek a világnapnak az egyik jelmondata. Ennek apropóján egy egyhetes rendezvénysorozatra került sor az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskolában. A környezet és annak védelme nagyon időszerű kérdések manapság, ezért is döntött úgy az iskola pedagógiai kara, hogy több napon keresztül különféle tevékenységek keretében foglalkozunk majd ezzel a témával. Az április 19-től 23-ig tartó hét valamennyi napjára különféle programokat terveztünk. Hétfőn az ipolysági székhelyű Ipoly Unió igazgatója, Wollent Ida tartott (volna) előadást a diákoknak az Ipoly mente természeti környezetéről. Azonban épp ezekben a hetekben a szervezettel együttműködve 6 angliai főiskolai hallgató vett részt terepgyakorlaton az Ipoly mentén, s így ők számoltak be tapasztalataikról. Valamennyien környezetvédelmi menedzsmentet hallgatnak a kelet-angliai Norwich egyetemén, s most az Ipoly mente élőhelyeit térképezték fel, foglalkoztak az Ipoly Unió tulajdonában lévő leendő oktatóközpont, az ún. Jégmadár Központ fejlesztésével, fásítással, parkosítással, piknikező helyek kialakításával. Felmérték egy majdani tanösvény kialakításának lehetőségét, kitisztították az Olvár patak mentén a Király- és Medve-kutat. Ezenkívül a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a határ túloldalán, a Börzsöny hegységben a kétéltűek és hüllők állományának felmérését végezték. Az angol nyelvű (és magyarra fordított) előadásokat vetítettképes bemutatóval illusztrálták. Nagyon tanulságos és érdekes információkat hallhattunk tőlük, s a fiatalok közvetlensége is üdítően hatott a tanulókra. A másnapra tervezett falu- és iskolatakarítási, ill. szépítési akció sajnos a kedvezőtlen időjárás miatt nem valósulhatott meg, de egy más, megfelelő időpontban majd sorra kerül. A szerdai napon Benedek László fotóművész, barlangász, a Gömöri Fotóklub vezetője tartott klasszikus diavetítéssel egybekötött előadást természetvédelemről, védett növényekről, a felvidéki természetről. Rengeteg érdekességet mondott el a barlangkutatók munkájáról, többek között olyan, még alig napvilágot látott eredményekről, mint pl. hogy a Rimaszombat közelében található egyik kisebb barlangban valószínűleg olyan barlangrajzokra bukkantak, amelyek egyidősek lehetnek az altamirai barlangrajzokkal.

A csütörtöki napon az Otthonunk, a Föld című filmet nézték meg a diákok, majd az iskola fő folyosójának egyik részébe beköltöztettük a természet egy darabját, egy olyan kiállítás készítésével, amelybe valamennyi osztály diákjai bekapcsolódtak. A hét utolsó napján a felső tagozatos osztályok egy-egy környezetvédelmi témát, problematikát dolgoztak fel, s ezt mutatta be rajzok, illusztrációk, prezentációk segítségével diáktársainak. A Föld Hete rendezvénysorozat kísérőrendezvényeiként rajz-, ill. irodalmi pályázatba kapcsolódhattak be a tanulók, PowerPoint-os (letöltés: PowerPoint 2003 és előbbi verzió, PowerPoint 2007 és újabb verzió) bemutatókat készítettek, papírgyűjtést szerveztünk, valamint az iskola 60 diákja június elsején ellátogat a malonyai arborétumba.

A programsorozat során igyekeztünk a diákok figyelmét a környezettudatosság felé irányítani, megmutatni a természetben rejlő szépségeket, felhívni a figyelmet az ember környezetkárosító tevékenységére, s tudatukba vésni azt, hogy valamennyien egyaránt felelősek vagyunk környezetünkért, hisz: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

-ná-


Tanulók versei

A Föld

Védd a környezetet,
mert saját magadtól
veszed el életedet.

Ne szemetelj, inkább
őrizd a rendet,
hálául megajándékoz
a Földed.

Hiszen a Földnek legnagyobb
ellensége az ember,
tegyünk ellene, hogy a Föld lássa,
hogy az ember fejlett.

Oroszlány Natália 2. osztály

A bálna

A tengernek mélyében
vígan úszkál Gyuri bálna,
s nem is sejti, hogy nem messzire
a halálos lándzsa.

A lándzsának hegyes éle
belevág a bálna szívébe.
Jaj, emberek! Jaj, emberek!
miért teszitek ezt velem?

Bodzsár Orsolya 4. osztály

Nem késtünk el?

A környezetszennyezés
megrontja a világot.
Elpusztul minden,
nem nyílnak a virágok.

Betegek az emberek,
de a gyárak csak ontják a füstöt,
és a szennyeket
a világra szórják.

Tékozoljuk a vizet,
kivágjuk a fákat,
kiirtunk mindent,
a Földnek ez fájhat.

Szennyezett a levegő,
mérgezett a tenger,
emberek, ébresztő,
élne még sok ember,
talán még nem késtünk el.

Huszár Ildikó, 6. osztály

Az emberi természet

Ülök a természet lágy ölén,
Egy rímet faragok fából,
És egy füstfelhő közelít felém,
Egyenesen a gyárból.

Odamegyek a folyóhoz,
Halak úsznak benne,
De látom, hogy valaki mérget hoz,
És már önti is bele.

A természetet az ember tönkreteszi.
Az egész Földet magának hiszi,
De csak akkor jön rá, hogy rosszat tesz,
Ha a Föld már romokban lesz.

Sztranyovszky Zsolt, 8. osztály

Szomorú igazság

Fáj az igazság,
A gyárakkal teli valóság.

Tudjuk, mi a megoldás:
Ültessünk fát!
Vagy inkább mégse,
Kell a pénz a játékgépekre.

Körülnézünk, s lám
Mögöttem egy gyár,
Fejem fölött füst száll,
Előttem van az elszomorító valóság.

Hova tűntek az erdők?
Hova lettek a tiszta folyók?
Istenem! Hova jutottunk?

Stutika Noémi, 9. osztály


Tanulók rajzai


Képek az eseményről

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére