2011.03.15. - Március 15 - i megemlékezés


„Volt valahol egy hely, hol jó volt magyarnak lenni!”


A címben említett idézet a Kormorán együttes Isten ujja megérintett c. dalának egy sora, amelyet az ipolybalogi alapiskola énekkarának előadásában hallhattunk azon a rendhagyó március 15-i megemlékezésen, amelyre az Ipolyi Arnold Alapiskolában került sor az 1848-as szabadságharc kitörésének 163. évfordulóján. Az iskola pedagógusai egész napos megemlékezést szerveztek a Balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársainak aktív közreműködésével.

A nap a magyar himnusszal vette kezdetét, majd az iskola igazgatója, Molnár Barnabás tartott ünnepi beszédet. A kultúrműsor keretében iskolánk tanulói léptek fel versekkel és prózai szövegekkel, valamint énekkarunk adott elő az ünnephez méltó, ill. hozzá kötődő dalokat. Ezt egy vetítettképes bemutató követte, amelynek segítségével a szabadságharc eseményeit idéztük fel képek és zeneszámok segítségével.

Ezután a kisebbeket egy történelmi játszóház várta egészen délig. Itt elkészíthették a ´48-as huszárok csákóit, nemzeti színű fonalakból karkötőt fonhattak, történelmi zászlókat készítettek, majd az egyik csoport egy zászlóavatás eseményeit játszotta el, a másik pedig Móra Ferenc: A furulya c. elbeszélését dramatizálta a saját maguk által készített kellékek, jelmezek felhasználásával. A ´48-as játszóház, amely Jakus Julianna közművelődési szakember és segítői közreműködésével jött létre, nagy élményt jelentett a kisdiákok számára, hisz élményszerűen dolgozták fel a szabadságharc történéseinek egy-egy mozzanatát.

Ezalatt a felső tagozatos tanulók a temetőben található kopjafánál helyeztek el koszorút, s itt György Ferenc lelkiatya szólt a diákokhoz, s mondtunk el közösen egy imát az elhunyt hősökért.

Ezt követően az iskolában Bodonyi András zenész, zenepedagógus műsora következett, aki Kossuth-nótákból, saját szerzeményekből, megzenésített Petőfi-versekből készített összeállítást a diákok számára. Zárásként az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó dokumentumfilmet néztünk meg a tanulókkal, amely a hagyományos tananyagon túl sok érdekességet is tartogatott számunkra.

A forradalom évfordulóján tehát nemcsak emlékeztünk, de tanultunk is, bár nem hagyományos módszerekkel. S a diákok által viselt kokárdák is jelképezik, hogy bizony jó volt magyarnak lenni ezen a napon, s bízunk abban, hogy így van ez a hétköznapokon is.


Németh Ágota


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére