2011.04.20. - Tisztítsuk ki Szlovákiát!


Április 22. – a Föld napja


„Hajlamosak vagyunk nagy hangsúlyt fektetni az anyagi javakra, fontosnak tartjuk az autókat, házakat és birtokainkat, de nem szentelünk kellő figyelmet a környezetünk védelmének. Tudomásul kell vennünk, hogy azok a dolgok, amelyeket ma természetesnek tartunk, a jövőben csak emlékekké válhatnak. Próbáljuk meg a Föld napja alkalmából időnk parányi részét a környezetvédelemnek szentelni” - mondta Nagy József környezetvédelmi miniszter, amikor április 22-éhez, vagyis a Föld napjához kapcsolódva a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma elindította az egész országot érintő „Takarítsuk ki Szlovákiát“ programját.

Ehhez a felhíváshoz csatlakozott az Ipolyi Arnold Alapiskola is, melynek tanulói a húsvéti szünidő előtti utolsó napon, azaz április 20-án nagyszabású takarítási és tisztítási akcióba kezdtek az iskola összes tanulójának és pedagógusának részvételével a helyi községi hivatal együttműködésével. Az iskola parkjában a legkisebbek takarítottak, míg a nagyobbak a faluba utcáit járták végig, s szedték össze a szétdobált szemetet az árkokban, járdák mentén. Három osztály a falu végén található illegális szemétlerakat megszüntetésén fáradozott, s munkájuk eredménye az a több tucat (közel száz) zsáknyi szemét volt, amelyet a bokrok és fák közül szedtek össze a tanulók.

Az akció nevelő hatása már a takarítás közben megmutatkozott, amikor is a diákok elborzadva nézték, mi minden kerül ki a háztartásokból a természetbe. Remélhetőleg ők – felnőve – már nem fogják azon felnőttek példáját követni, akik károsítják, tönkreteszik környezetüket, s a környezettudatos gondolkodás és cselekvés erősítésére szervezett program eléri célját. Ugyan nem szervesen ehhez a programhoz kapcsolódva, de a tanulók a tavasz folyamán az iskola parkjában közel negyven facsemetét ültettek ki, amelyek azóta már megeredtek, s reméljük, pár év múlva a gyümölcsfák már termést hoznak, a többi lomblevelű fa pedig sok oxigént és kellemes árnyékot fog számunkra nyújtani.


Németh Ágota


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére