2011.11.25. - Neumann-napi informatika- és Rátz László matematikaverseny-Erdőkertes


2011. november 25-én testvériskolánkban, az erdőkertesi Neumann János Általános Iskolában vettünk részt matematika- valamint informatikaversenyen a Neumann napok keretén belül. Megérkezésünk után az iskola előterében üdvözöltek bennünket, majd két helyi diák az iskola ebédlőjébe vezetett, ahol üdítő és sütemény várt ránk. A megnyitó ünnepség a tornateremben zajlott. Az igazgató úr köszöntőjében külön üdvözölte az iskolánkat képviselő kis csoportunkat. Ennek végeztével a két diák, akik az egész nap folyamán kalauzoltak bennünket, elvezettek azokhoz a termekhez, ahol a versenyek zajlottak


Informatikaverseny


Az informatikai verseny két részből állt: egy elméletiből és egy gyakorlatiból. A megnyitó után a versenyzőket a hozzájuk kijelölt tanár a számítástechnikai terembe vezette, ahol kiosztották a feladatokat. A megoldásokra egy óránk volt. A gyakorlati rész egy plakátból és egy táblázatból állt, amelyeket le kellett másolni, valamint ki kellett tölteni. Az elméleti rész 80 kérdést tartalmazott, főként Neumann Jánossal kapcsolatosan. A feladatok érdekesek voltak, nem voltak egyszerűek, de egy kis odafigyeléssel meg lehetett oldani őket. Egy óra elteltével átmentünk egy másik terembe, ahol minden csapat elkészített egy prezentációt a falujáról, ahonnan jött. Ezeket később megkaptuk e-mailben.


Matematikaverseny


A matematikaverseny egyéni és csapatversenyből állt. Az egyéniben 6 feladatot kellett megoldani egy óra alatt. Ezek a feladatok szinte mind leleményes szöveges feladatok voltak. Ezután átmentünk a szomszédos terembe, ahol a csapatverseny volt. Itt 27 feladatot kellett megoldanunk 40 perc alatt. Ezek a feladatok is nagyon tetszettek. A kiértékelésben az első 3 helyezettet emelték ki.


A versenyek befejeztével átsétáltunk a helyi faluházba. Itt meghallgathattunk több érdekes előadást a matematika és fizika világából. Az előadók olyan szakemberek voltak mint Kovács Győző tanár úr a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság volt elnöke, Fábián Gábor a váci Boronkay György Műszaki Középiskola igazgatója, valamint két boronkays tanárnő. Az eredményhirdetést követően visszatértünk az iskolába, ahol meleg ebéddel vártak. A kora délutáni órákban elbúcsúztunk és elindultunk haza.


Ferenc Cyntia, Németh Márton és Doboš Sebestyén, 9. osztályos tanulók


Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére