2012.09.29. - Veresegyház - Sulibörze - Medveotthon


2012 szeptemberében Sulibörzére került sor. Én és három 9.-es osztálytársnőm 29-én, azaz szombaton reggeli negyed nyolckor elindultunk Veresegyházra autóval. Személyesen az igazgató bácsi, Molnár Barnabás vitt minket autóval. Veresegyházon még egy kis útbaigazítást is kértünk. Mikor megérkeztünk az iskolába, már jó páran ott voltak. A bemutatkozó középiskoláknak volt egy-egy asztaluk, melyek tájékozódásul szolgáltak az érdeklődők számára. Én és a barátnőm először a vendéglátó-ipari szakképző iskola asztalát látogattuk meg, mivel az iskola szakácsai és cukrászai közösen készítettek finomságokat az asztalhoz látogatók számára. Meg is kóstoltuk, és elvettünk egy kis tájékoztató füzetecskét. Még a fodrász, női szabó és más szakot kínáló iskola asztalának meglátogatására volt időnk, mivel kezdődött a megnyitó. A település polgármestere Pásztor Béla bácsi, aki amúgy ipolybalogi születésű, külön üdvözölt minket, valamint Rádóczi Bélát, iskolánk támogatóját a Kultúr Kalandor Egyesület részéről, majd megtartotta megnyitó beszédét. Ezután egy tánccsoport jött be a terembe, és előadták táncukat. Majd mikor befejeződött előadásuk, akkor oda mehettünk az iskolában belül, ahová akartunk. Körbejártuk az asztalokat, bejelentkeztünk pályaválasztási tanácsadásra, grafológiára, és a táncosok újabb előadását is megnéztük. A vetítéseken megismerhettük a General Electric veresegyházi üzemét, az NCT Akadémiát, betekintést nyerhettünk a BME Formula Racing Team munkájába, és az idei nagyszerű eredményeikről is beszámoltak. Egy igen bonyolult versenyautó-alkatrész legyártását is megnézhettük a Dendrit Kft. jóvoltából, és persze a versenyautót is élőben láthattuk. Aztán mindenki a saját időpontjára bement a tanácsadóhoz, grafológushoz. A grafológia nagyon tetszett, olyan volt, mintha ezer éve ismert volna, kiismerte az írásmódunkból a személyiségünket. Miután mindenki végzett ezeken a helyeken, Molnár Barnabás, iskolánk igazgatója körbevezetett minket az iskolában. Az iskolát Makovecz Imre, híres magyar építész tervezte. Az iskolában volt uszoda is, ahol épp a kisebb tanulók tanultak úszni (eszembe jutott, hogy milyen jó lenne ilyen nálunk, Ipolybalogon is).

Megnéztük a tornatermet is, ahol épp női vívás folyt, én nem értek ehhez a sporthoz, de biztos ügyesek voltak a csajok. A körbevezetés után elhagytuk az iskolát. Új ötlet támadt: hogyha már úgyis itt vagyunk, akkor menjünk el megnézni az itteni medveparkot. A medvék elektromos kerítéssel voltak elkerítve, de sok medve közvetlenül a kerítés előtt ült és várta a csemegéket, amiket a látogatók adhattak nekik méz és egy fakanál segítségével. Egy részen farkasok is voltak, azt is láttuk, hogy hogyan kergeti meg a medve a hozzá közel merészkedő farkast. Volt még mosómedve, strucc, gólya - kisebb részeken elkerítve. Miután körbesétáltunk, visszatértünk az autóhoz és hazautaztunk. Körülbelül négy órakor értem haza. Megmutattam anyukámnak a sok képet, amit a telefonommal készítettem, és elmeséltem neki, hogy mit láttam.

Abelovský Gyöngyi, Ipolyi Arnold Alapiskola, Ipolybalog, 9. osztály


2012. szeptember 29-én néhány osztálytársnőm és én, név szerint: Filicky Laura, Huszár Ildikó és Abelovsky Gyöngyi az iskolánk igazgatójával, Molnár Barnabás tanító bácsival Veresegyházra utaztunk, hogy részt vegyünk a Sulibörzén.

Reggel negyed nyolckor indultunk. Az út sokáig tartott, de mivel jól szórakoztunk, nem is tűnt annyira hosszúnak. Sokat beszélgettünk, és a rádiót hallgattuk. Az igazgató bácsi útközben még egy rövidebb „történelemórát” is tartott, hogy így a héten a harmadik történelemórán vegyünk részt. Mikor megérkeztünk, regisztráltunk. A Mézesvölgyi Általános Iskola nagy folyosóján voltak kialakítva az iskolák reklámstandjai, ahol bemutatták az adott iskola által nyújtott lehetőségeket, és prezentációkkal voltak szemléltetve az iskola mindennapjai. A megnyitó a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulóinak táncelőadásával vette kezdetét. Ezt követte egy rövidebb beszéd, majd a polgármester - szintén rövid - üdvözlő beszéde. Minket, ipolybalogi diákokat személyesen is üdvözölt. A megismerkedést követően osztálytársaimmal felderítettük a terepet. Feliratkoztunk pályaválasztási tanácsadásra és grafológiára is. Egy hosszú kérdőív kitöltése után részt is vettünk rajta. Nekem, személy szerint a grafológia tetszett jobban, mert csupán az írásomból tökéletes jellemrajzot adott rólam. Egy újabb táncelőadást követően felderítettük az iskola többi részét is. Láttuk pl. a medencét és a tornatermet is, ahol vívást is láttunk. Az iskolából való távozás után meglátogattuk a Medveotthon lakóit is. Kb. 30 medvét láttunk. Az emberek mézzel etették őket. A medvék közvetlen szomszédságában farkasokkal is találkoztunk. A hazavezető út már unalmasabban és csendesebben telt.

Nagyon élveztem ezt a kis kiruccanást. Igaz, hogy ráment a szabad szombatunk, de bátran állíthatom, hogy megérte. Várom a következő alkalmat, amikor újra részt vehetek egy hasonló eseményen.

Takács Veronika, Ipolyi Arnold Alapiskola Ipolybalog, 9. osztály


2012. szeptember 29-én, szombaton reggel 7:15-kor elindultunk Veresegyházra. 8:45-kor megérkeztünk, majd 9:00-kor volt a megnyitó az iskolában. A polgármester úr és az egyik szervező nyitotta meg a Sulibörzét. Megismertük személyesen is a polgármester urat, Pásztor Bélát. Több mint 10 középiskola vett részt ezen a bemutatón. Volt ott művészeti szakközépiskola, vendéglátó-ipari szakközépiskola, technikai szakközépiskola és több főiskola is. Sok iskola prezentációt is készített, amit bemutattak más-más termekben. Volt lehetőségünk elmenni grafológushoz, ahol az írásunkból megmondták, hogy milyen a személyiségünk, valamint pályaválasztási tanácsadóhoz is. Kaptunk teszteket, amelyeket ki kellett töltenünk, mielőtt elmentünk a tanácsadókhoz. Ők a tesztek eredményei alapján elmondták, hogy milyen iskola lenne nekünk való. Sok látogató diák ment grafológushoz és a pályaválasztási tanácsadóhoz. Miután megnéztük a bemutatkozó középiskolák standjait, elmentünk szétnézni az iskolában, láttuk a tornatermet, ahol épp tőrvívás volt, de láttuk az uszodai részt is. Elbúcsúztunk a polgármestertől, és elmentünk meglátogatni a medveotthont. Ott a medvék érdekesek voltak, mert a kerítés mellett szépen sorban leültek, és úgy figyelték a látogatókat, akik elmentek a kerítés mellett. Várták a csemegét, amit lehetett adni a medvéknek, pl.: mézet, almát és sok mást. De nemcsak medvék voltak ott, hanem farkasok, struccok, mosómedvék is. A látogatás végén elindultunk haza. A kirándulás nagyon tetszett, meghallgathattam egy szakember véleményét, aki útbaigazított, hogy milyen pályán induljak tovább.

Huszár Ildikó, Ipolyi Arnold Alapiskola Ipolybalog, 9. osztály

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére