2014.10.10. - Mobilis-Győr

Interaktív tanulás a győri Mobilisban

A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Tanulni szórakozva is lehet címmel nyújtotta be pályázatát az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „A magyar kultúráért és oktatásért” 2014-es felvidéki regionális pályázati felhívására. Az idei évben nagy hangsúlyt kapott a kiírásban a tehetséggondozás és a személyiségfejlesztés mellett az ismeretterjesztés és a tudomány népszerűsítése az általános iskolák felső tagozatosainak.

Pályázatunkkal tehát iskolánk felső tagozatos diákjai számára próbáltuk elérhető, kézzel fogható közelségbe hozni az általuk talán nehéznek, bonyolultnak, kevésbé érthetőnek tűnő fizikai jelenségeket. Ehhez találtuk meg a győri Mobilis – A felfedezések háza interaktív kiállítási központot és tudományos játszóházat, amely elsődlegesen a járművekre és a közlekedésre, tágabb értelemben pedig a mozgásra koncentrál úgy, hogy testközelbe hozza a természet- és műszaki tudományokat. A sikeres pályázatnak köszönhetően 50 felső tagozatos diák és 4 pedagógus látogatott el október 10-én Győrbe, ahol lehetőségünk volt több tucatnyi interaktív játék kipróbálására, ill. több látványos kísérleti bemutató megtekintésére. Az 5-6. osztály tanulói ún. tüzes-vizes bemutató részesei voltak, s többek közt megfigyelhették vagy kipróbálhatták a tűzfelhő fújás, tűztornádó, az asztalgyújtás, kézgyújtás „titkait”, a folyékony nitrogénnel történő szegfűtörést és lufizsugorítást, vagy éppen a zöld víz – benzin rétegezés és a Cartesius-búvár működési elvét. A nagyobbak, a 7-9. osztályosok az előző kísérleteken kívül az optika tudománykörében is bővíthették tudásukat, tapasztalataikat, hisz ők különféle lézeres bemutatók, kísérletek megfigyelői, megtapasztalói, esetenként kísérleti alanyai is voltak. Érdeklődve figyelték pl. a lézernyalábbal rücskös üvegen át (katedrálüveg) a falra vetített különleges fényjátékot, ahogyan az óvatosan mozgatott üveglap segítségével mindig más-más formát láthattak; az óriás lencse nagyítását; az UV-lámpával megvilágított anyagok fluoreszkálását stb. Az interaktív játékok segítségével a diákok kipróbálhatták, mekkora hely van egy Forma 1-es versenyautóban, tesztelhették reflexeiket, megtapasztalhatták, hogyan akadályozza a mozgást a közegellenállás, egyedül vagy másokkal versenyezve érzékelhették, hogy a változó terepviszonyok között milyen sebességfokozatot érdemes használni, de betekintést kaphattak a különféle közlekedési eszközök történetébe is.

A tanulók a kiállított interaktív játékokat nagy érdeklődéssel próbálták ki, a kíváncsibb természetű, érdeklődő diákok pedig a központ munkatársaitól, a feliratokból és a kihelyezett panelekről tájékozódhattak egy-egy jelenség mibenlétét illetően. Legnagyobb sikerük a kísérleteknek volt, ahol a fizikai törvényszerűségeket az önként jelentkezőkön mutatták be a Mobilis fiatal munkatársai, akik humorosan, a diákok életkorához igazodva magyarázták meg az egyes jelenségeket. Látogatásunk két kültéri kísérleti bemutatóval zárult.

Összegzésként elmondható, hogy nemcsak egy kirándulás élményével lettek gazdagabbak a tanulók, hanem sok-sok tapasztalattal is, melyeket majd iskolai tanulmányaik során fel tudnak használni, ill. remélhetőleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a környező világot, annak jelenségeit, törvényszerűségeit jobban megértsék.

-ná-

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére