2017.04.24. - A Föld napja

Tájékozódj, hogy cselekedni tudj! – A Föld napja Ipolybalogon

2017-ben a Föld napja alkalmából Ipolybalogon az Ipolyi Arnold Alapiskolában is rendkívüli tanítási nap volt, melyen a diákok a hagyományos tanítási kereteken kívül tanultak Földünkről és annak védelméről.

A napot az alsó tagozatosok játékkal kezdték, melyek során Földünk és lakóinak életével ismerkedtek, megidézve az esőerdők szellemét, az evolúciós lánc és a földtörténeti korszakok köré épített játékok segítségével. Ez idő alatt a felső tagozatosok egy ismeretterjesztő előadást hallgattak meg a Föld napjával kapcsolatban: Mikor tartották először? Ki volt az ötletgazda? Hogyan hat mindennapjainkra a környezet szennyezése? Mi mit tehetünk a Földünk megóvása érdekében? Ipolybalogon mi mit tehetünk és kell tennünk?

A következő programon, melyen már az egész iskola részt vett, a diákok közelről megismerkedhettek a hüllőshow sztárjaival: a pitonnal, madárpókkal és krokodillal, na meg a kaméleonnal és kígyókkal, sőt a bátrabbak még közös fényképen is pózolhattak az óriás pitonnal.

A cselekvő ünnepen a diákok sem hagyták cserben anyaföldünket, már sokadik alkalommal vonultak ki a faluba összeszedni az utak mellett elszórt szemetet, ezzel segítve Ipolybalog önkormányzatát. A fiatalabb diákok segítségével pedig az iskola területét tették rendbe a pedagógusok, hogy minél tisztábban és frissebben érje a tavasz az intézményt.

Az iskolában a vezetőség és maguk a diákok is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek, ezért pár éve szelektív hulladékgyűjtő kukákat helyeztek el a folyosókon, a pedagógusok ismeretterjesztő programokkal, projektekkel készülnek a diákoknak, valamint minden évben ezen a napon az iskolai menzán is húsmentesen készül az ebéd.

Fontos, hogy Földünk védelméért megtegyünk minden tőlünk telhetőt, kezdve a saját környezetünkkel, ennek mikéntjét és kultúráját megismerni gyermekkorban mára elengedhetetlen, hiszen a feltett kérdésekre mindannyiunknak válaszolnunk kell.

Varga Emese

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére