2021.05.15. - Madách Imre Irodalmi Napok – Alsósztregova

Rendhagyó időpontban, a májusi hónapban került sor az egyébként hagyományosan októberben megrendezett Madách-napokra, amelynek oka az immár több mint egy éve tartó, koronavírus okozta pandémia. A javuló járványügyi helyzet és az enyhülő intézkedések következtében - az előírások betartásával - került sor az alsósztregovai kastélyban a jeles drámaíróra és költőre való megemlékezésre. A rendezvény a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya és a Hagyomány és Értékek Polgári Társulás közreműködésével valósult meg.

Elsőként dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus, Mikszáth- és Madách-szakértő előadása hangzott el „Madáchról személyesen, elfogultan” címmel. A drámaíró és költő életének és műveinek szakavatott ismerője és értője valóban személyes hangulatú előadással kötötte le a hallgatóság figyelmét. A nem csak irodalomtörténeti előadást egy beszélgetés követte, mégpedig Csanda Gábor, a Madách Egyesület elnöke beszélgetett Jitka Rožňová műfordítóval annak apropóján, hogy az ő fordításában jelent meg tavaly Az ember tragédiájának új fordítása.

Nemcsak a kastély és a kiállítások újultak meg azonban a közelmúltban Alsósztregován, hanem a kastélypark is, amely új elemekkel bővült, ill. az idei Madách-napok kapcsán négy új facsemetével is gazdagodott. Ezeket különféle intézmények és szervezetek ajánlották fel - az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola, az Ipolynyéki Balassi Bálint Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Ipolyszécsényke Község Önkormányzata, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya -, és azok jelen lévő képviselői ültették el a program zárásaként.

Az Ipolyi Arnold Alapiskola képviseletében Uhrík Mónika igazgatóhelyettes, Németh Ágota pedagógus, Bodzsár Mária 9. osztályos és Csáky Márton 5. osztályos tanuló ültette el az iskola által felajánlott liliomfát.

-ná-

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére