2022.03.15. - Március 15. az Ipolyi Arnold Alapiskolában

Két éve annak, hogy 2020-ban a koronavírus okozta járvány terjedése miatt Szlovákiában bezárták kapuikat az iskolák, és távoktatásra tértek át a tanintézmények. Akkor éppen a március 15-i ünnepségre készülődtünk, amelyre aztán nem kerülhetett sor, sőt a következő évben sem, pontosabban felemás módon, hisz tavaly az alsó tagozat ebben az időszakban jelenléti oktatásban, a felsősök pedig távoktatásban vettek részt. Idén, a járványügyi helyzet javulása és az intézkedések, tilalmak fokozatos feloldása után végre együtt ünnepelhetett az iskola, ahogy az a Covid előtti időszakban megszokott volt. Már csupán a szájmaszkok emlékeztettek minket arra, hogy nehéz időszak vége felé járunk, mi, legalábbis, ebben bízunk, reménykedünk.

Az 1848-as szabadságharc kitörésének évfordulójára való emlékezést osztályfőnöki órákkal kezdtük, ahol különféle foglalkozások által idéztük fel a 174 évvel ezelőtti március 15-ét. Majd az iskola tanulói és pedagógusai - immár együtt - az iskola közösségi helyiségében gyűltek össze, hogy Molnár Barnabás igazgató úr emlékező beszédét követően megnézzük a felső tagozatosok által, Cseri Bernadett tanító néni vezetésével készült összeállítást, amely a márciusi forradalom és a szabadság témakörét járta körül. A vetítéssel, zenével, versekkel, tánccal, énekkel tarkított előadást nagy tapssal köszönte meg a közönség. Utánuk a Hugyecz Zolcer Erika tanító néni vezette iskola énekkar műsora következett, akik ismét olyan zenei élménnyel ajándékoztak meg bennünket, amelytől már szinte elszoktunk, hisz két éve nem hallhattuk személyesen azokat a csengő hangokat, amelyek oly sokszor elvarázsoltak mindannyiunkat. A szólistákon kívül a hangszeres kíséret is emelte a kórus előadásának színvonalát. Ezt követően, meglepetésként, megtartottuk az iskoláról készült imázsfilm bemutató vetítését is, amely szintén elnyerte a lelkes közönség tetszését.

Megemlékezésünk állandó programpontja idén is az ipolybalogi temetőben található, a millecentenárium emlékére 1996-ban készült kopjafa megkoszorúzása volt. A koszorúzás előtt György Ferenc lelkiatya szólt a diákokhoz, mondandójában a magyarság, a szabadság és a függetlenség fontosságára hívta fel a figyelmet az aktuálpolitikai történések tükrében.

Ez, a magyar nemzet számára oly jelentős évforduló az idei évben számunkra még nagyobb jelentőséget kapott, hisz végre együtt, szigorúbb korlátozások nélkül ünnepelhettünk és emlékezhettünk hős elődeinkre.

Az idei évben Ipolybalogon került sor a járási ünnepre is. A megemlékezés egyik részének az Ipolyi Arnold Alapiskola adott helyet, amelyben felléptek a település oktatási intézményeinek diákjai, a Bukréta folklórcsoport és a Szent Korona Kórus is.

-ná-

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére