2023.10.20. - Ipolyi Arnold Emléknap

Minden ünnep legszebb és legfontosabb momentuma az együttlét. A pénteki ünnepnapon az Ipolyi Arnold Alapiskola 60 éves múltjának felidézése során igyekeztünk összekötni a jelent a múlttal, és közben kerestük a mának szóló üzeneteket.

Az ünnepélyes alkalom a templomban vette kezdetét, ahol a György Ferenc lelkiatya által celebrált hálaadó szentmisén vehettünk részt. Az ünneplés aztán az iskolában folytatódott. Vendégeink voltak a környező iskolák és óvodák vezetői, a szomszédos falvak polgármesterei, egyházi méltóságok, intézményvezetők, iskolánk egykori pedagógusai és diákjai, valamint azok a támogatók, akikkel évek óta jó kapcsolatot ápol az iskola. A nap programját iskolánk – a zenét azóta is művelő régi énekkarosaival kibővült – kórusának előadása után Molnár Barnabás, az intézmény vezetője nyitotta meg, majd Csáky Pál író, politikus, egykori parlamenti képviselő köszöntőjét, visszaemlékezéseit hallhattuk. Iskolánk volt tanulója arról mesélt, hogy milyen élményeket, tapasztalatokat és emlékeket szerzett kisdiákként az itt eltöltött évek alatt. Ezt követően diákjaink színes pillanatképeket villantottak fel az iskola történetéből, mindennapjaiból.

A helyi önkormányzat nevében községünk polgármestere, Bálint Péter, a tanári kar nevében pedig iskolánk igazgatóhelyettese, Uhrík Mónika köszönő oklevéllel fejezte ki elismerését Molnár Barnabásnak és Németh Ágotának példaértékű és elhivatott pedagógiai munkájáért.

Az ünnepségre elfogadta meghívásunkat több, valaha itt tanított nyugdíjas pedagógusai is, akiket Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnök asszonya köszöntött, és egyben kifejezte háláját és köszönetét a sok-sok esztendő fáradságos munkájáért.

De nem feledkeztünk meg azokról a pedagógusokról sem, akik az ünnepi rendezvényen már nem lehettek közöttünk. Egy vetítettképes-megemlékezéssel tisztelegtünk emléküknek.

Az ünnepség következő részében a nézők részletet láthattak a Légy jó mindhalálig c. musicalből a diákok előadásában, majd az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola növendékeinek zenés összeállítása következett.

A rendezvényen ezt követően előadást tartott Csáky Károly néprajzkutató, helytörténész, és a programsorozatot a 2013-ban az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola falain belül alakult Kiss Zenészek nevű formáció zárta.

A nap megvendégeléssel és kötetlen családias beszélgetéssel zárult, amely remek lehetőséget biztosított az emlékek felidézésére, egy kis nosztalgiázásra.

-csb-



Kapcsolódó dokumentumok


Az ipolybalogi alapiskola ünnepsége hármas jubileum tükrében

Pásztor Péter - 2023.10.21


Hiánypótló jubileumi emlékkönyv az Ipolyi Arnold Alapiskoláról

Pásztor Péter - 2023.11.01


Ünnep az Ipolyi Arnold Alapiskolába

Kaszmán Zoltán - 2023.11.14


Vissza az oldal tetejére