2011.10.18. - Kirándulás - Mohi - Atlantis - 7.,8.,9.osztály


2011. október 18-án az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola három osztályának lehetősége nyílt arra, hogy tanulmányi kiránduláson vegyen részt. Az úti cél a Mohi Atomerőmű és a lévai Atlantisz nevű „Csodák Palotája” volt.

A délelőtti órákban autóbuszunk megérkezett az atomerőmű parkolójába. Arrafelé utazva már többször láthattuk az atomerőmű hűtőtornyait, de közelebbről most először pillanthattuk meg az erőmű építményeit. Megérkezésünk után a látogatói központba vezettek minket, ahol rövidfilmeket nézhettünk meg az atomerőmű működéséről, az atomenergia felhasználásának lehetőségéről. Egy kiállítás keretében bemutatták nekünk, hogyan is működik az erőmű, milyen biztonsági előírásokat kell betartaniuk az ott dolgozóknak, milyen öltözéket viselnek az egyes munkahelyeken, megtudtuk, mennyi fosszilis tüzelőanyagot kellene elégetni annyi elektromos áram előállításához, mint amit itt termelnek, valamint hallhattunk arról, hogy az atomerőmű tisztán, légszennyezés nélkül dolgozik, és azt, hogy a háttérsugárzás itt nem nagyobb, mint pl. Dél-Szlovákia egyes területein. A kiállító teremben egy kerékpár segítségével magunk is fejleszthettünk áramot, s a falon felvillanó lámpák mutatták, hogy az így előállított árammal mit tudnánk üzembe hozni, egy izzót, egy hajszárítót vagy vasalót. Mindez attól függött, hogy ki milyen gyorsan és mekkora erővel taposta a kerékpár pedáljait. Ezen információk megszerzése után visszasétáltunk a parkolóba, majd autóbuszunkat az erőmű kapujánál a biztonsági őrök alaposan átvizsgálták, s ezután autóbusszal bejártuk az atomerőmű területét. Megnéztük az épülő 3. és 4. blokkot, valamint a működő 1. és 2. blokk hűtőtornyait. Az egyiken épp az évente szokásos generáljavítást, ellenőrzést végezték, így a hűtőtornyon épp munkások dolgoztak. Miután körbementünk a területen, köszönetet mondtunk kísérőnknek, és tovább folytattuk utunkat Léva felé.

Nagy érdeklődéssel vártuk a lévai „Csodák Palotáját”. Ebben különféle fizikai jelenségeket mutatnak be játékosan, szórakoztatóan. Miután megismertettek minket az ott található tárgyak működésével, időt kaptunk arra, hogy mi magunk is kipróbáljuk ezeket. Rajtunk kívül tanáraink is igen jól szórakoztak. A kora délutáni órákban elindultunk hazafelé.

Köszönettel tartozunk igazgatónknak és kísérő tanárainknak, hogy részt vehettünk ezen a tanulmányi kiránduláson.


Ferenc Cyntia, 9. osztály


Kapcsolódó dokumentumok