Magyar Kultúra Hete az ipolybalogi Ipolyi Arnold Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában

December 4.
Hétfő, 13.00-16.30
Kézműves-foglalkozások /az ipolyszalkai tájház munkatársai közreműködésével/ kukoricaháncs-munkák, nemezelés, szalvétahajtogatás/szalvétatechnika, játékkészítés /Mikulás/ makramé kosárfonás
December 5.
Kedd, 13.00
Mesedélután: Magyar népmesék filmvetítés, vetélkedő
December 6.
Szerda, 13.00
Ipolyi Arnold Emlékverseny vetélkedő
December 8.
Péntek, 7.30-12.00
Ipolyi Arnold Emléknap

1. nap Kézműves-foglalkozások

Az ipolybalogi alapiskolában már hagyománya van a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatnak. Hagyományosan filmvetítésekből, kézműves-foglakozásokból, Ipolyi Arnolddal kapcsolatos vetélkedőből áll a program. Az elmúlt években, fontosnak tartva, hogy tanulóink megismerjék népi kultúránkat, történelmünket, helyi hagyományainkat, ill. a még létező népi kismesterségeket, különféle foglalkozásokon vehettek részt a diákok. Egy helyi fazekas segítségével az elmúlt években agyagozhattak, majd a saját készítésű agyagedényeiket kemencében kiégették, és hazavihették a tanulók. Továbbá nagy sikere volt a gyöngyfűzésnek is, amelyet a helyi iskola pedagógusai segítségével sajátíthattak el a gyerekek. Egy-egy önállóan, saját kézzel elkészített ékszer: nyaklánc, karkötő, gyűrű - a legszebb ajándék volt tanulónak és hozzátartozóiknak egyaránt, így karácsony előtt. Az idei évben igazán a szakma mesterei mutatták meg a gyerekeknek tudásukat, és segítségükkel készültek a szebbnél szebb csodák. Az ipolyszalkai tájház mesteremberei kitettek magukért, hiszen minden foglalkozáson lekötötték a gyerekeket. A választék zavarba ejtő volt, hisz a nemezeléstől kezdve, a makramén, a szalvétakép-készítésen, tobozból készített karácsonyfadíszeken, kukoricacsuhéből hajtogatott angyalkákon, játékmikulásokon keresztül egészen a boszorkánybábu elkészítéséig mindent kipróbálhattak a tanulók és tanítóik egyaránt.

Ezen kívül megnézhették, hogyan készül el egy vesszőből font kosár, amelyet az útmutatás alapján végül egy tanító néni készített el hatalmas sikert aratva a nézelődők között.

A kosárfonó bácsi ezenkívül eredeti történetekkel, énekekkel szórakoztatta a tanulókat. A többórás foglalkozások végén minden tanuló valamilyen maga készítette tárggyal, ajándékkal, dísszel mehetett haza. Voltak ügyesebbek, akik végigjárva minden helyszínt, szinte egész családjuk számára elkészítették a karácsonyi ajándékot. Hisszük, illetve bízunk benne, hogy ezek az alkalmak is közelebb hozzák a gyerekekhez a hagyományokat, a múltat, történelmünket, s ezáltal is megismerik gyökereiket, megtudják honnan jöttek, hogyan éltek elődjeik, s ez majd segíti őket, hogy a mai világban is megtalálják helyüket, s tudják azt, hogy a szülőföld s az itteni kötődések életre szóló élményeket jelentenek nekik. Ebben szeretnénk nekik segíteni mi is.

2. nap Mesedélután: Magyar népmesék

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozaton belül minden évben nagy sikert arat a mesedélután. Ez a program leginkább az alsó tagozatos tanulók számára kínál szórakozást és hasznos időtöltést egyaránt. A legkedveltebb mesék közé még ma is a magyar népmesék tartoznak, amelynek rajzfilmfeldolgozása nemcsak kisdiák, hanem szülő, nevelő számára is elragadó, érdekes és szórakoztató is egyaránt. Az egyes történetek között a tanulóknak a mesékhez kötődő kérdesekre kellett válaszolniuk, ill. találós kérdéseket kaptak a tanító néniktől. A jó válaszért egy-egy szaloncukor vagy kisebb ajándéktárgy volt a jutalom. Nagy öröm volt figyelni, ahogy a kicsik szájtátva nézik a népmeséket, s látni lelkesedésüket, amikor az egyes kérdésekre kellett válaszolniuk.

A tanítási órán soha nem látott kézerdő emelkedett mindig a magasba, s a kisebbek helyükről felugrálva próbáltak szót kapni. Ez a délután nemcsak szórakoztató, hanem hasznos is volt, hisz megmutatta, hogy a magyar népköltészet is rejteget kincseket, amelyek éppúgy - vagy talán még jobban - izgalmasak, érdekesek, humorosak, mint a tömegtájékoztatási eszközökből áramló távol-keleti egyenmesék.

3. nap Ipolyi Arnold Emlékverseny

Mivel iskolánk Ipolyi Arnold nevét viseli, fontosnak tartjuk, hogy a XIX. század e neves személyiségét, illetve az ő munkásságát meg is ismerjék diákjaink. Ebből kiindulva a névfelvétel óta évente rendezünk Ipolyi Arnold Emlékversenyt. Ennek keretén belül a gyerekek Ipolyival, az ő életével, működésének helyszíneivel, munkásságának egy részével ismerkedhetnek meg, majd tudásukat és felkészültségüket egy vetélkedő keretén belül bizonyíthatják. Minden felső tagozatos osztályt három-három tanulóból álló csapat képvisel, akik különféle jellegű kérdéseket kapnak a verseny során, így pl. találkozhatnak képfelismeréssel, keresztrejtvénnyel, igaz-hamis játékkal stb. Ipolyi mellett mindig van egy másik témája a vetélkedőnek. Ennek keretében foglalkoztunk már az Ipoly mente falvainak történelmével, néprajzával, a Szent Koronával és a koronázási ékszerekkel, Kertész Imrével, az idei évben pedig az aktuális évfordulóhoz kapcsolódva az 1956-os forradalom szerepelt a verseny anyagában. Minden évben újra és újra meggyőznek a diákok minket arról, hogy mennyire felkészültek, és nekik is fontos, hogy iskolánk névadójáról minél többet tudjanak. A legjobb csapatok könyvjutalomban részesülnek. Az idei évben az első helyezést a 9. osztály csapata érte el, de itt senki sem érezhette, hogy vesztes, hisz tudását gyarapította, s mellette apró tárgyjutalmakkal térhetett haza az összes versenyző.

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza az oldal tetejére