Medveparki séta Veresegyházon

Kedves Emberek!

Szeretném, ha tudnátok, hogy ma már másként tekintek rátok, mint korábban. Nem félek tőletek többé, hiszen már tudom, hogy nem akartok bántani. Enni adtok, engeditek, hogy szabadon kószáljak a menhely hatalmas területén, fürödjek a tóban, és látom a szemetekben a szeretetet, amikor közel megyek a kerítéshez, és mézet adtok nekem.

Nem titkolom, nem volt ez mindig így. Én korán elvesztettem a mamámat, állatkertből állatkertbe vittek, ahol sokan voltak, nem volt elég ennivaló és szűkösen voltunk. Vagy például mackótársam Kotya, akit mutatványosok hurcoltak magukkal,és parancsra táncolnia kellett. Kínozták, verték és éheztették. És itt van Milike, a legkisebb testvérünk kiskorában eltévedt valahol a Kárpátokban: Aggteleken bolyongott magányosan, ahol már régen nem élnek medvék, és nagyon félt. Itt a Medveotthonban már nem kell tartanunk semmitől, és megvan mindenünk. Mi, a menhely lakói, azaz 35 medve és 18 farkas, majdnem úgy élhetünk, ahogy az elődeink éltek annak idején, mikor még végtelenek voltak az erdők és háborítatlanok a hegyek.

Otthonunk fenntartását a városi önkormányzat biztosítja, és azok az adományok, amelyeket a látogatóktól kapunk. A minket gondozó emberek munkáját a WSPA nemzetközi állatvédő szervezet is nagyra becsüli. Jól érzem itt magam és hálás vagyok, hogy méltó helyet adtok nekünk is a földön.

Veresegyházon (Magyarországon) 1998-ban nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. 5,5 hektáron terül el. Feladatának tekinti, hogy az ide kerülő, rossz körülmények közül kimentett vagy állatkertekben, cirkuszokban feleslegessé vált állatoknak békés, biztonságos otthont nyújtson.

Elsősorban a gyerekeknek szeretnék megmutatni, hogyan is kell valóban szeretni az állatokat, bemutatni a medvék, a farkasok, és a velük együtt élő állatok életvitelét, megérteni azok viselkedését. Hozzájuk szól a tavaly ősszel elindított új kezdeményezés is, amely egy évek óta háborítatlan Guiness Record megdöntésével szeretné felhívni a figyelmet az intézményben zajló munkára.

Az ír főváros állatkertjében, 1995-ben a látogatók 33573 játék mackót vittek magukkal az igazi állatok közé - ez a máig érvényes Guiness Rekord.

Veresegyházon is meghirdették a Menhelyen a játékmaci-gyűjtést május 7-én és 8-án az Európai Napok c. rendezvény keretén belül, amellyel szerették volna túlszárnyalni az ír csúcsot. A eseményen több ezren vettek részt, köztük a mi iskolánkból is Ipolybalogról 40 diák. A látogatók sok, tucatnyi plüssmacit vittek magukkal, és a verseny szabályainak megfelelően be is mutatták.

Mi is vittünk magunkkal több tucatnyit.

Sajnos csupán 22.600 játékmacit regisztráltak, így a rekordkísérlet nem sikerült.

A rendezvény azonban nem csupán a versengésről, hanem a jó kedvről is szólt, mert lehetőség volt a gyerekeknek arcfestésre, ugrálóvárban ugrabugrálhattak, motoros tereppályán QUAD - motorozhattak.

A medvék és farkasok élő környezetben való megtekintése minden gyermek számára csodálatos élmény marad.

Éppen úgy, mint a Mézes völgyi alapiskola aulájában a testnevelés-óra trampolinon való ugrálással és az asztalitenisz-játszma.

De nem utolsó sorban egy nagy örömteli hír mindjárt a megérkezésünkkor fogadott minket. Mégpedig az iskola termál-uszodájában jókat úszhattunk, fürödhettünk.

Aztán a Medveotthonba pedig Városi kisvonattal furikáztunk ki.

Köszönjük a veresegyháziaknak, hogy megajándékoztak minket ezzel a kalandos, örömökkel teli, felejthetetlen emlékű kirándulással.

Néhány kép a Veresegyházi iskola gyönyörű épületéről:

A Medveotthonról bővebben olvashattok a: www.medveotthon.hu weboldalon.

Molnár Barnabás, 7.oszt.

Kapcsolódó dokumentumok