Pozsony

2005. június 23-án mi, az ipolybalogi Ipolyi Arnold Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola felső tagozatos tanulói kirándulni indultunk Pozsonyba.

Első megállónk a Szlovák Parlament volt, ahol Bugár Béla a parlament alelnöke fogadott bennünket.

Ismertette velünk a parlament működését, munkáját. Betekintést nyerhettünk abba, hogy miként zajlik egy-egy gyűlés, milyen szigorú biztonsági előírások vonatkoznak minden látogatóra és parlamenti dolgozóra egyaránt. Lehetőségünk volt megtekinteni a Szlovák Köztársaság zászlóját, címerét, pecsétjét és alkotmányát.

Ezzel sajnos parlamenti látogatásunk véget ért, de a kirándulásunk tovább folytatódott.

Innen utunk az Óváros felé vezetett, ahol megismerkedhettünk a városközpont nevezetességeivel, így a Nemzeti Színházzal, a Mihály-kapuval, a Fő téren álló Roland-szoborral, a Prímás-palotával, a Nemzeti Galériával, a Szlovák Nemzeti Múzeummal, az Egyetemi Könyvtárral stb.

Minden jeles épületnél megálltunk, s felidéztük a vele kapcsolatos tudnivalókat, nevezetes eseményeket. Majd hajóra szálltunk, és egy majd másfél órás hajóút után megérkeztünk Dévénybe. Itt megnéztük a várat, majd visszahajóztunk a pozsonyi kikötőbe.

Kirándulásunk utolsó megállója a M. R. Štefánik repülőtér volt. Itt megláthattuk, hogyan landol ill., száll fel egy repülőgép.

Azt hiszem, hogy mindenki élményekkel és ismeretekkel gazdagodva tért haza erről a kirándulásról.

Zöllei Zsuzsanna, az ipolybalogi Ipolyi Arnold MTNYAI 9. osztályos tanulója

Kapcsolódó dokumentumok