Somoskő, Poltár

Mint jó diákok, a tanév végét mindig nagy lelkesedéssel várjuk. Így volt ez a hetedik osztály befejeztével is. De még mielőtt egymástól elbúcsúztunk volna, egy szép napot tölthettünk el együtt.

Ellátogattunk Szlovákia egy-két nevezetes pontjára, Somoskőre és Poltárra. Utunk során egy pár percre megpillanthattunk egy kastélyt (Fülekkovácsi), amelynek az az érdekessége, hogy már több éven keresztül egy ember saját maga építi.

Első megállónk Somoskőn volt. Somoskő Szlovákia és Magyarország határán található. Végigjártuk a somoskői tanösvényt, amely egy erdős részen vezetett át. Akármilyen furcsa is, még tengert is láttunk annyi különbséggel, hogy a víz helyett itt rengeteg kő volt. Ez volt a kőtenger.

És ha már van tenger, akkor miért ne legyen vízesés is? Ennek az ún. kőorgonának az oszlopos elválása a bazaltra jellegzetes, ezért úgy is nevezik, hogy bazaltorgona.

Utunk legvégén a somoskői várhoz érkeztünk, ahonnét már szépen lehetett látni Magyarország egyes helységeit.

Visszafelé még megtekintettük a kissé rossz állapotban lévő Bányásztelepülést és a Vámházat.

Délután útitervünk második állomására, Poltárra utaztunk. Itt az üveggyárat tekintettük meg, ahol megfigyelhettük, hogy hogyan készítik az üvegtárgyakat. Ahogy kémián is tanulhattuk, hő hatására megolvad a kvarc, és ez az üveggyártás alapja.

Ajánlom mindenkinek, hogy ha van rá lehetősége, tekintse meg Somoskő és Poltár környékét, hiszen ezzel a kirándulással ismereteinket is gazdagíthatjuk.

Csernus Nikolett 8.osztályos tanuló

Kapcsolódó dokumentumok