Kecskemét, Szeged, Ópusztaszer

Egy kora reggeli napon iskolánk felső tagozatos diákjai megkezdték utukat Szeged felé.

A hosszú utazás első megállója Kecskemét volt, ahol megtekintettük a Szórakaténusz játékmúzeumot.

Egy tartalmas nézelődés után egy kellemes városnézésre indultunk, ahol többek között megcsodálhattuk a híres Cifra palotát,az 1892-ben épült városházat, valamint a Kossuth teret.

A főtéren látványos gyermekolimpiai játékokkal fogadták a turistákat.

Utunk Kiskunfélegyháza felé vette az irányt, ahol egy barok stílusú börtönmúzeummal ismerkedhettünk meg ( Kiskun Múzeum), de már leegyszerűsített formákkal. 1826-ban rendezték be a rabok számára a Szentháromság tiszteletére felszentelt kápolnát. A múzeum udvarán található a Pajkos-Szabó féle szélmalom és faragott útmenti keresztek.

Végezetül elérkeztünk úticélunk végére, Szegedre, ahol a Móra Ferenc Múzeum várt bennünket.

A múzeumban látható nevezetességek közül kiemelkedik Munkácsy Mihály "Honfoglalás" c. nagy színvázlata. Egy másik teremben üvegfal mögött berendezett, természethű környezetben néztek ránk üvegszemükkel az élethűen preparált állatok remek példányai. A néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény is igen gazdag volt. A kazettás mennyezetű díszterem téglavörös falain is olajképek lógtak. Itt található Vágó Pál hatalmas méretű árvízi festménye is, amelyen Ferenc József szemléli komoran a romba dőlt várost. Miután ezt mind megcsodáltuk, a Tisza partján elsétáltunk autóbuszainkhoz, majd elfoglaltuk szálláshelyeinket. Az estét remek hangulatban töltöttük.

Másnap reggel csoportunk nagy része kialvatlanul ébredt. A nehéz ébredés után összepakoltunk, megreggeliztünk és autóbuszaink felé indultunk.

Utunkat Ópusztaszer irányába vettük. Az utazás alatt tanárainktól sok információt megtudtunk Ópusztaszerről és azon belül a Feszty-körképről.

Az érdekességek közepette észre sem vettük,hogy már meg is érkeztünk célunkhoz. Rövid várakozás után beléphettünk a Nemzeti Történeti Emlékparkba. A bejárati kapu átlépése után gyönyörű látvány tárult elénk. Gyülekezési helyünk a Rotunda előtt volt, ahová fél tizenkettőkor belépést nyertünk: a Feszty-körképre, a világ körképeire, a kis magyar panteonba, a panoptikumba, a parktörténeti kiállításra, a promenádra, a rokon népekre, a szermonostora és korába és az időszaki kiállításokra. Először a Feszty-körképet tekintettük meg, amely Feszty Árpád műve. Ez a kört formázó panorámakép 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű. Ezen alkotás felidézi történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját. Fesztyt több festőtársa segítette a két évig, az 1893-tól 1894-ig tartó alkotómunkában.

Kis magyar panteonban a magyar nemzetnek sok tehetséges honfitársa van bemutatva. A kiállított 30 szobor a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum tulajdonát képezi.

A Promenád elénk tárja a 19. század életstílusát, magatartásformákat, a személyek ruházatát és a társadalmi hovatartozást.

A szer monostor és kora: A kiállítás a honfoglalás korától a 16.század végéig tartó időszakot mutatja be az Emlékpark területén, illetve a közvetlen környéken előkerült leletek segítségével.

A rotundán kívül is sok látnivaló várt ránk: erdő és ember, romkert, Néprajzi Múzeum, koronás jurta-BÜTÜ, mezőgazdasági gépgyűjtemény, MVSZ ház, vízügyi kiállítás, nomád park, Árpád-emlékmű, megyék emlékköve…, erdei tanösvény, erdei tornapálya, játszótér, ökomenikus kápolna.

Délután négykor indultunk hazafelé, majd hosszú és fárasztó út után megérkeztünk Budapestre, ahol még kiszálltunk megnézni a Hősök terét.

Ezután már meg sem álltunk hazáig, ahová bár elfáradva, de élményekkel és tudással gazdagodva érkeztünk meg.

Csernus Nikolett 8.oszt., Štutika Anasztázia 8.oszt.,
Zöllei Zsuzsanna 9.oszt., Cseri Karina 9.oszt.

Kapcsolódó dokumentumok